Kysyvä kuva: Kun osaamiseni kasvaa, kuinka teen muutoksen näkyväksi työpaikallani?

22 syyskuun, 2016 in Kaikki artikkelit, Kysyvät Kuvat, Rajoittavat uskomukset

tyoroolit

Tuntuuko sinusta että olet näyttelemässä jälleen samaa tukiroolia, vaikka tarjolla olisi nimirooleja, jotka on selvästi käsikirjoitettu sinua varten? Kun uuteen kiinnostavaan projektiin etsitään tiukkaa osaajaa, jääkö sinun nimesi puuttumaan listalta? Muiden käsitys siitä keitä me olemme, jää helposti jälkeen itse kokemastamme ja siihen on monia syitä.

Koulutus voi kasvattaa osaamistamme. Omat kokemuksemme ja henkilökohtaiset elämäntilanteemme voivat muuttaa meitä ihmisinä. Suuren muutoksen jälken voi tuntua käsittämättömältä, että ihmiset odottavat meidän toimivan kuten aina ennenkin. Minä olen ihan toinen ihminen. Miksi muut eivät ymmärrä päivittää omaa suhtautumistaan? Mokomat!

Tässä listassa on mainittu muutamia tapoja muutoksen näkyvään käynnistämiseen.

 • Harva muutos näkyy päällepäin. Mitä voit kertoa muille suoraan?
 • Toiminnan muutosta – suurempaa vastuuta, suorempaa palautetta tai oman työsi huomioimista – voi myös pyytää. Kenen puoleen sinun kannattaa kääntyä?
 • Joskus etenemisen tunnustamista haittaa toksinen kulttuuri. Jos jokainen joutuu varmistelemaan selustaansa ja kiillottamaan kruunuaan, toisen osaamiselle on vaikeampi antaa tunnustusta. Näihin tilanteisiin on vaikeaa antaa yksiselitteistä ohjetta, mutta usein käytettävissä ovat ainakin seuraavat vaihtoehdot:
  • Nosta kissa pöydälle ja keskustele avoimesti.
  • Hanki tukea luottamuksen rakentamiseen.  Taitava valmentaja osaa auttaa.
  • Työpaikan vaihtaminen – varsinkin jos tilanne uhkaa jo terveyttäsi. Joskus hyvätkin kumppanit kasvavat erilleen.
 • Jotkin muutokset persoonassamme saattavat herättää vastustusta. Opitko sanomaan ei? Oletko alkanut ilmaista mielipiteesi yhteisissä kokouksissa? Tämä voi herättää ärtymystä ihmisissä, jotka ovat tottuneet ohittamaan sinut ja mielipiteesi. Onko näiden ihmisten kanssa mahdollista keskustella? Jos ei, pyydä joku tueksesi hankaliin tilanteisiin.
 • Useimmat ihmiset auttavat mielellään kun heiltä pyytää apua. Kuka olisi yllättävä valinta tukihenkilöksi?

Haasta itsesi kehittymään keskeneräisyydessä ja kehittymisessä. Muista että pienilläkin päivittäisillä askelilla saadaan aikaan suuria muutoksia.

 
Rohkean johtajan kuukausihaasteet löydät www.rohkeajohtaja.fi sivustolta ja tilaamalla Rohkea Johtaja -uutiskirjeen.