Kuka mahdollistaa tulokset?

25 toukokuun, 2017 in Johtajuuden kehittäminen, Tuloksen parantaminen

tähtipelaajien-takana-800

”Tämä asia ei vaadi välitöntä huomiota. Palaan siihen heti kun ehdin.”

Tulipalojen sammuttaminen on monen organisaation arkea ja se näkyy myös henkilöjohtamisessa. Satunnainen kiitos kohdistuu liian usein pelkästään näkyviin huippupelaajiin ja suuri osa muusta ajasta kuluu akuuttien ongelmien ratkomiseen.

Parempaa aikaa alaisen ei-kriittiseen asiaan palaamiseen harvoin kuitenkaan tulee. Tunnolliset luottopelaajat, jotka eivät rekisteröidy kummassakaan päässä suoritusjanaa ”tulipaloina”, jäävät helposti arjen jalkoihin. Omaa ja organisaatiosi toimintaa voit pohtia näillä kysymyksillä:

  • Millaisilla sanoilla sinun organisaatiossasi osoitetaan arvostusta? Ovatko luotettavuus, tarkkuus tai toisten tukeminen ominaisuuksia jotka huomataan ja joista kiitetään?
  • Millaisissa sanoissa ja teoissa oma arvostuksesi näkyy? Mistä asioita annat kiitosta?
  • Mitkä asiat sinulta jäävät helposti huomaamatta? Ovatko perheesi tai läheisesi joskus huomauttaneet sinulle ”sokeista pisteistä”? Käytä saamaasi palautetta apunasi näiden alueiden löytämisessä.
  • Mitä pidät itsestäänselvänä? Missä tilanteessa itsestäänselväkin teko voi ansaita arvostusta?
  • Mitä taustatoimia ”huippupelaajien” menestys teillä vaatii? Kuka ne hoitaa? Entä kuka vastaa siitä että ne tulevat tehdyiksi?
  • Ketkä organisaatiossani tai tiimissäni ovat suurimmassa vaarassa jäädä huomiotta?
  • Onko alaistesi joukossa ihmisiä, jotka tuntuvat tavan takaa häiritsevän sinua mitättömän tuntuisilla tai turhilla asioilla? Miksi arvelet heidän katsovan näiden asioiden vaativan huomiotasi? Onko kyse erilaisesta ajattelusta, arvoista, prioriteeteistä tai sinulle tunnistamattomaksi jääneestä tarpeesta?
  • Tiedätkö millaista yksilöllistä tukea alaisesi eniten arvostavat?

Etlan maaliskuussa julkaistun selvityksenkin mukaan esimiehen huomio on työhyvinvoinnin tärkein edellytys. Kuuluvatko sinun alaisesi siihen 42 prosenttiin, jotka kokivat että heillä on esimieheltään tarvitsemansa tuki?

Tämä artikkeli on julkaistu myös Rohkea Johtaja -sivustolla.