Hyvää lomamatkaa! Saako kanssamatkustajan mukiloida?

28 kesäkuun, 2012 in Erilaisuudesta, Kaikki artikkelit


Hyvä matkaseura on lomamatkan tärkein varuste. Erityisesti mikäli matkustaa oman itsensä seurassa.

Joskus mukaan tuppautuu kuitenkin kaikenlaisia ystäviä, tuttavia ja perheenjäseniä. Osa on tuttuja ennestään. Osan kanssa vasta opetellaan etunimiä siinä vaiheessa kun lentohenkilökunta vyöttää jo vierustoveria paikoilleen.

Olimme jonkin aikaa sitten lähdössä pienellä asuntoautolla viikon mittaiselle matkalle Jäämeren rantaan rakkaiden ystävien seurassa. Yhdellä ystävällä oli mukanaan uusi puoliso, jonka me muut olimme tavanneet vain yhden ainoan kerran ennen matkaa.

Mietin kummalla tavalla saataisiin aikaan merkittävämpi määrä henkilövahinkoja: ottamalla käyttöön tiimien kokoamisessa hyväksi havaittuja valmennusmenetelmiä vai olemalla ottamatta.

Lopulta uskaltauduin kirjoittamaan ylös muutaman kysymyksen paperille, joka sittemmin nimettiin Matkustusviihtyvyysjärjestelyjen ennakkokartoituslomakkeeksi.

Lieväksi yllätyksekseni kaikki täyttivät lomakkeensa huolellisesti ja ajatuksen kanssa.

Vastausten vertailu osoittautui kiinnostavammaksi kuin osasimme odottaa. Erilaisuus näkyi yllättävissä kohdissa. Yksi matkustaja halusi kenttäolosuhteista huolimatta joka päivä suihkuun tai muuhun märkään paikkaan, oli kyseessä sitten meri, vesiputous tai hautausmaalta lainattu puutarhaletku. Toinen kuvaili kahvitonta aamua niin koskettavin sanoin, että matkan alettua autoomme oli päätynyt neljä täyttä kahvipakettia.

Totesimme yhdessä että ilman ennakkotietoja ensimmäiset ongelmat olisivat luultavasti syntyneet kohteliaisuudesta. Kukaan meistä ei olisi kehdannut myöntää mitä oikeasti halusi. Muutamassa kohdassa kaikki luonnollisesti olivat kaikkien muiden mielestä aivan yksinkertaisesti väärässä, mutta näkyvä erilaisuus herätti hilpeyttä hiljaa kytevän hiiltymisen sijaan.

Kun sitten auto käynnistyi enää solenoidia kopauttamalla, kaikki sähkölaitteet sanoutuivat irti, sopulit kiipesivät makuupussiin ja Snøhvitin lieskat loimottivat Hammerfestin yllä kuin Sauronin Silmä, ei tehnyt lainkaan pahaa että joitakin asioita oli pohdittu yhdessä jo etukäteen.

Mikäli uteliaisuudesta tai jostakin aivan toisesta syystä päätät järjestää vastakootulle tai kokemuksen kautta tiiviisti yhteenhitsatulle matkaseurueellesi lomakeavusteisen suunnittelutuokion, löydät Matkustusviihtyvyysjärjestelyjen ennakkokartoituslomakkeesi täältä.

Sopii kertoa kokemuksia, mikäli päätätte kokeilla.

Kerro ennen kaikkea mitä siinä lomakkeessa oikeasti olisi pitänyt lukea?