Rohkean johtajan energiahaaste

25 syyskuun, 2018 in Kaikki artikkelit, Kysyvät Kuvat, Tietoisemmin

Kuinka kesän energiset päivät saisi talletettua kuin marjat pakastimeen?
Tähän kuukausihaasteeseen on koottu muutamia rohkeiden johtajien hyväksi havaitsemia keinoja hyvän energian ylläpitämiseen. Haastan sinut valitsemaan niistä yhden, ja lisäämään sen osaksi omaa päivärutiiniasi seuraavan kuukauden ajaksi.

Pysyvä muutos syntyy päätöksestä ja pienestä arkisesta teosta. Mikä haasteen viidestä vinkistä sopisi sinun arkeesi parhaiten?

      1) Pidä taukoja ja anna mielesi levätä

      Vapauta jokaisesta päivästä aikaa, jolloin et ole tavoitettavissa, kiinni työssä tai matkalla paikasta toiseen. Meditoi, joogaa, kuuntele musiikkia tai käytä itsellesi mieluiseen mindfulness-harjoitteeseen ainakin 20 minuuttia päivässä. Ota vapaapäivät vakavasti ja kytke sähköposti ja työpuhelin pois päältä. Harrastukset, jotka auttavat meitä irrottamaan sekä mielemme että ruumiimme työrutiineista, ovat erityisen hyödyllisiä.

      2) Tee jotakin luovaa

      Luovaan prosessiin keskittyminen tekee ihmeitä mielelle. Valitse itsellesi sopiva tapa toteuttaa luovuuttasi. Kirjoita runo, sommittele kukka-asetelma, soita, virkkaa, muovaile, kokoa palapeli, askartele käpylehmä tai vääntele foliopallo kiinnostavaan muotoon. Kaikki luova tekeminen sopii pään buuttaamiseen, parantaa ongelmanratkaisukykyä ja helpottaa keskittymistä.

      3) Luovu huolista

      Huolehtimisen on todettu aktivoivan aivojemme palkintojärjestelmää. Meistä tuntuu että teemme huolillemme edes jotakin kun vatvomme niitä mielessämme. On monia tapoja katkaista huolehtiminen, mutta aivotutkimuksen mukaan yksi toimivimmista keinoista – niin omituiselta kuin se jonkun mielestä saattaakin kuulostaa – on kysyä itseltämme mistä olemme kiitollisia juuri nyt. Meidän ei tarvitse edes löytää vastauksia. Pelkkä kiitollisuudenaiheiden etsiminen näyttää laukaisevan positiiviset vaikutukset aivoisamme.

      4) Kohtaa tunteesi

      Moni meistä välttää negatiivisten tunteiden kohtaamista. Pitemmän päälle tunteiden piilottaminen muodostaa kuitenkin sekä kehomme että mielemme kannalta kohtuuttoman rasitteen. Lisäksi tutkimukset osoittavat, ettei tunteiden hautaaminen ole pitemmän päälle edes mahdollista. Tunteiden kohtaamista voi onneksi harjoitella. Voit aloittaa nimeämällä tunteet, joita tunnet tässä hetkessä. Muistele päivän tapahtumia, ja kuvaile lyhyesti tunteet, joita ne herättävät. Jo muutaman sanan kuvauksella tunteen vaikutus kehomme eri järjestelmiin vähenee merkittävästi.

      Vastaavasti, kun voit hyvin ja mielesi on positiivinen, opettele huomaamaan hyvä olosi. Jos opit huomaamaan hetket, jolloin mihinkään ei satu, saat käyttöösi varsinaisen hyvinvoinnin supervoiman.

      5) Ota aikaa unelle

      Tiedämme että riittävä unensaanti on yksi terveytemme tärkeimmistä edellytyksistä. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat kuitenkin, että pelkkä nukkuminen ei riitä, vaan aivomme saavat kunnollisen huuhtelun haitallisista kemikaaleista vasta kun siirrymme univaiheeseen, jossa näemme unia. Kunnollinen uni parantaa myös ongelmanratkaisu- ja päätöksenkykyä.

      Ovatko makuuhuoneesi ja ennen kaikkea sänkysi sellaiset, että sinun on miellyttävää viettä niissä niinkin suuri pala elämästäsi? Mitä muita muutoksia voisit tehdä parantaaksesi unesi laatua ja määrää?

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin www.rohkeajohtaja.fi -sivustolla.